Informatiebrief index monkeypox (apenpokken)

Bijlage bij de LCI-richtlijn monkeypox (apenpokken) | versie 4 juli 2022 (zie Overzichtspagina informatiebrieven voor versiebeheer)

NB. Deze brief is voor de GGD'en ook beschikbaar als Word-format (zie onder Documenten). De GGD kan hierin de eigen contactgegevens toevoegen.

Informatiebrief voor een persoon met monkeypox

Beste lezer,

Uit uw test blijkt dat u besmet bent met monkeypox (apenpokken). Dit is geen prettig nieuws en roept misschien vragen op. Het is belangrijk om u aan een aantal leefregels te houden. Daarover leest u hieronder meer. Het is misschien niet zo makkelijk om deze regels goed op te volgen, maar wel heel belangrijk. Zo helpt u eraan mee dat het virus zich niet verder verspreidt. Worden uw klachten erger, neem dan contact op met uw huisarts.

Ga in isolatie

Het is heel belangrijk dat u meteen in isolatie gaat. U blijft thuis en ontvangt geen bezoek. Zo voorkomt u dat u anderen besmet

Houd u tijdens de isolatie aan de volgende leefregels:

 • Vermijd contact met anderen (als dit echt niet mogelijk is, houd in ieder geval 1,5 meter afstand).
 • Vermijd seksueel contact, tongzoenen en huid-huid contact.
 • Vermijd contact met zoogdieren (en dus ook met huisdieren).
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Was vaak uw handen.
 • Slaap op een eigen slaapkamer als u huisgenoten heeft.
 • Gebruik een eigen toilet/badkamer als dat mogelijk is.
 • Maak uw slaapkamer en eigen toilet/badkamer zoveel mogelijk zelf schoon.
 • Maak contactpunten in huis regelmatig schoon (zoals deurklinken, lichtknopjes).
 • Deel geen gebruiksartikelen met elkaar (zoals handdoeken, tandenborstel, beddengoed, kleding, servies en bekers).
 • Doe zelf de was en houd uw wasgoed gescheiden van wasgoed van huisgenoten. Was uw wasgoed apart en op minimaal 60 graden op een lang programma. (Als dit niet kan, dan wassen op 40 graden met voldoende wasmiddel en volledig programma, en daarna bij voorkeur strijken of in de droger.)
 • Doe uw afval in een afvalzak in de ruimte waarin u in isolatie verblijft. Verwijder het afval tenminste dagelijks. Sluit de afvalzak zonder de lucht er uit te persen, en laat de afvalzak via een huisgenoot afvoeren. Was daarna uw handen en laat uw huisgenoot ook diens handen wassen na het afvoeren van de afvalzak. Zorg dat de afvalzak intact is. Bij een scheur; plaats een tweede afvalzak om de gescheurde zak.
 • Doneer geen bloed.

Na de isolatie

Als de plekken op de huid zijn hersteld en de korstjes zijn afgevallen, wordt u als niet meer besmettelijk beschouwd en kunt u uit isolatie. Als u echter ook last heeft van een ontsteking van de endeldarm, geldt dat de pijnklachten daarvan ook over moeten zijn.

Er zijn aanwijzingen dat het virus mogelijk ook via sperma overgedragen kan worden. Omdat niet bekend is hoe lang het virus in sperma uitgescheiden kan worden, wordt als voorzorgmaatregel geadviseerd om gedurende 12 weken na het afvallen van de korstjes, condooms te gebruiken bij seksueel contact (zowel oraal, vaginaal als anaal).

Bron- en contactonderzoek

De GGD bespreekt met u:

 • wat het monkeypoxvirus precies is;
 • waar u de besmetting met het monkeypoxvirus kunt hebben opgelopen;
 • of en waar u andere mensen heeft kunnen besmetten;
 • met wie u risicocontact heeft gehad. Na afstemming met u neemt de GGD telefonisch contact op met deze mensen. Deze mensen kunnen dan maatregelen nemen om verdere verspreiding te voorkomen.

Maak een lijst van contacten

Als de GGD nog geen contact heeft opgenomen, kunt u alvast een lijst maken van mensen met wie u contact heeft gehad vanaf het begin van de klachten. Het gaat om mensen met wie u nauw contact heeft gehad. Dit zijn bijvoorbeeld huisgenoten en seksuele contacten.

Vragen?

Informatie over monkeypox en antwoorden op de meest gestelde vragen vindt u hier. Heeft u andere vragen, bel dan met de GGD bij u in de regio (zie ggd.nl).

Wat is monkeypox?

Monkeypox, ook wel apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Monkeypox is een ziekte die van knaagdieren op mens kan overgaan, en dan tussen mensen verspreid kan worden. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild. De ziekte begint vaak – maar niet altijd – met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en/of moeheid. Na 1-3 dagen krijg je uitslag. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. De uitslag begint meestal in het gezicht en verspreidt zich dan naar het hele lichaam. Na het indrogen van de blaasjes blijven korstjes over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.

Hoe wordt monkeypox overgedragen?

Monkeypox kan op verschillende manier van mens op mens overgebracht worden. Dit kan door direct huid-op-huid contact (contact met blaasjes) of door contact tussen slijmvliezen (mond, neus, ogen) bijvoorbeeld tijdens tongzoenen en seks. Het virus kan zich mogelijk ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte (hoesten, niezen).

Voor de actuele situatie kijk op Monkeypox (apenpokken) | RIVM.