Bijlage bij LCI-richtlijn Rodehond
Informatiebrief voor ouders/verzorgers
Geachte ouders/verzorgers,
Onlangs is er in de instelling (school/ kinderdagverblijf) van uw kind een (waarschijnlijk) geval van rodehond (rubella) geconstateerd. Rodehond is een besmettelijke vlekjesziekte. Hiertegen worden kinderen sinds 1987 gevaccineerd. Dit gebeurt tegenwoordig op de leeftijd van 14 maanden en rond de 3e verjaardag (van 1987 t/m 2024 was dit 9 jaar). Voor die tijd is de vaccinatie aangeboden aan alle meisjes vanaf geboortejaar 1963, op de leeftijd van 11 jaar. In deze brief geven wij u uitleg over de ziekte en enige adviezen.
In deze brief geven wij u uitleg over de ziekte en enige adviezen. Rodehond in een besmettelijke kinderziekte die over het algemeen niet ernstig verloopt. In bijna de helft van de gevallen zijn de kinderen eigenlijk helemaal niet ziek, bij de andere helft bestaan de symptomen vaak uit een lichte verhoging en een rode huiduitslag die in het gezicht begint, en die zich uitspreid over de romp, armen en benen. Achter het oor en onder de haargrens in de nek kunnen zich opgezette lymfeklieren bevinden. Ook kan er een lichte neusverkoudheid en wat keelpijn optreden.
Hoewel het eigenlijk een onschuldige kinderziekte is, kan het virus wél een gevaar betekenen voor zwangeren en hun ongeboren kind. Het gaat dan om zwangeren die niet gevaccineerd zijn of die de ziekte niet eerder hebben doorgemaakt. Het virus kan bij het ongeboren kind aangeboren afwijkingen aan bijvoorbeeld hart, ogen en oren veroorzaken. Deze afwijkingen zijn ernstiger naarmate de ziekte vroeger in de zwangerschap optreedt. In de tweede helft van de zwangerschap is er eigenlijk geen gevaar meer.
De ziekte wordt overgedragen door kleine druppeltjes die ontstaan bij hoesten, praten en niezen. De ziekte kan ook worden overgedragen door direct lichamelijk contact en via voorwerpen (speelgoed). Na besmetting duurt het ongeveer 2 tot 3 weken voordat er verschijnselen optreden. De besmettelijkheid begint al enkele dagen voor het optreden van de huiduitslag.
Er is geen behandeling, de verschijnselen gaan na enkele dagen vanzelf over. De kans op besmetting door het brengen en halen van uw kind van school (of kinderopvang) is erg klein.
Als u op dit moment 20 weken of korter zwanger bent, nooit ingeënt bent of de ziekte rodehond niet hebt doorgemaakt, is het verstandig de contacten met school te vermijden indien dit niet absoluut noodzakelijk is. Voor uw kind is het doormaken van deze infectieziekte niet gevaarlijk. Als uw kind gevaccineerd is, is dit risico bovendien zeer klein. Als uw kind niet gevaccineerd is en de zieke zit in dezelfde groep of klas, dan is er een reëel risico op besmetting van uw kind. Als er voor uw kind een risico is op deze ziekte, dan bestaat er voor uzelf binnen de huiselijke situatie ook een duidelijk risico op besmetting. Dit geldt natuurlijk alleen als u zelf de ziekte nooit heeft gehad, of als u niet gevaccineerd bent. Het doormaken is ook voor volwassenen geen probleem, maar als u op dit moment minder dan 20 weken zwanger bent is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met de GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst ) en uw huisarts voor verder advies.
Mocht u naar aanleiding van deze brief nog verdere vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling infectieziekten van de GGD.