Onderbouwing
Bijlage bij LCI-richtlijn Pediculosis pubis | Versie: 22 augustus 2024 (Versiebeheer: zie onderaan)
Knelpuntenanalyse
Voor de richtlijn Pediculosis pubis heeft het Regionaal Overleg Infectieziektebestrijding Regio Oost in juli 2018 een knelpuntenanalyse uitgevoerd en negen uitgangsvragen geformuleerd.
Uitgangsvragen
Verwekker: Kan pediculosis pubis zich ook op de hoofdhuid bevinden als zijnde een harig gebied? Zo nee, waarom niet?
Dat kan, maar is wel minder waarschijnlijk. De schaamluis heeft scharen die matchen met de diameter van dikkere en ruwere haren op het lichaam. De hoofdhuid bevat vaak dunnere en gladdere haren, zie de paragraaf ‘verwekker’.
Incubatieperiode: de richtlijn geeft aan dat dit afhankelijk is van de manier van infectie en afhankelijk is van de levensfase van de parasiet. De minimale incubatietijd is 5 dagen. Wat is de maximale incubatietijd?
Dit is aangepast aan de recentere wetenschappelijke literatuur, de maximale incubatietijd is 6 weken, zie de paragraaf ‘Incubatieperiode’.
Transmissieroute: bij Verwekker staat dat manuele verspreiding van jezelf ook mogelijk is. Hoe groot is dan de kans dat je met handcontact iemand anders besmet? Of loopt de besmetting door contact van de bron met een harig gebied van een partner?
De kans dat je iemand anders besmet door middel van handcontact staat niet beschreven in de literatuur. Door handcontact zou je dan een zwangere vrouwelijke luis moeten overbrengen, of meerdere mijten of nimfen van beide geslachten (zodat ze kunnen paren), deze kans is klein. Overdracht door contact van de bron met een harig gebied van een partner is veel waarschijnlijker.
Overdraagbaarheid: hoe lang kunnen neten overleven zonder menselijk lichaam? En kunnen de neten zich zonder menselijk lichaam toch via 3 nimfstadia verder ontwikkelen? Of kunnen alleen neten zonder menselijk lichaam overleven?
Neten kunnen net zolang overleven tot ze uitkomen (maximaal 10 dagen) zonder contact met de gastheer. Nimfen en luizen kunnen niet langer dan 24 tot 48 uur overleven zonder een bloedmaaltijd.
Maatregelen: Zijn er specifieke hygiëne-adviezen rondom wassen van lakens bijvoorbeeld? Zouden deze op concrete wijze kunnen worden toegevoegd?
Ja, dit betreft het wassen van kleding, beddengoed en handdoeken op 50°C gedurende 30 minuten, zie de paragraaf ‘Maatregelen’.
Maatregelen: in hoeverre is pediculosis pubis nu overdraagbaar zonder seksueel contact (via delen van bed en kleding of wc-bril)? Graag meer informatie over de kans hierop in het kader van voorlichting en te nemen maatregelen.
Pediculosis pubis is overdraagbaar zonder seksueel contact, bijvoorbeeld door ander huid-huidcontact. Overdracht via bed en kleding zou wel kunnen, maar is minder waarschijnlijk. Overdracht via een wc-bril is onmogelijk. Zie hiervoor de paragraaf ‘Transmissieroute’.
Behandeling: Bij de behandeling wordt gesteld dat er soms aanleiding is om de behandeling na een week te herhalen. Wanneer is die aanleiding er?
Deze is er vooral bij een ernstige infestatie. Permetrine is ovicide, doodt dus ook de neten, waardoor een herbehandeling vaak niet nodig is. Echter raadt de NHG-standaard ‘Het soa-consult’ een herbehandeling wel aan. Zie ook de paragraaf ‘Behandeling’.
Behandeling: Hoe snel is de behandeling van malathion of permetrine werkzaam? Er kan jeuk optreden kort na de behandeling. Hoe lang kan de jeuk aanhouden? Is er een middel dat je kunt geven voor de jeuk, tot de malathion/permetrine werkt?
Hierover is weinig literatuur, die is er wel bij scabiës. Najeuk kan dan aanhouden gedurende 6 weken, antihistaminica en een vette zalf kunnen gebruikt worden tegen de najeuk. Dit valt buiten deze richtlijn.
Contactonderzoek: er wordt aangegeven tot 2 maanden terug te gaan. Waar is deze termijn van 2 maanden op gebaseerd?
Deze termijn moet 3 maanden zijn. Het is gebaseerd op de mogelijkheid van een mogelijk lange periode zonder klachten (6 weken) en op meerdere internationale richtlijnen die deze periode aanhouden, zie de paragraaf ‘Contactonderzoek’.
Overige vragen en opmerkingen
Ziekteverschijnselen: er zijn aanwijzingen dat na verloop van tijd de symptomen afnemen door het afnemen van de allergische reacties. Graag hier een literatuurbron toevoegen.
Hier is geen literatuur over gevonden die deze stelling onderbouwt, de zin is verwijderd.
Ziekteverschijnselen: Graag toevoegen dat een infestatie langere tijd zonder merkbare symptomen kan verlopen. Dit staat wel vermeld onder Contactonderzoek. Graag literatuurbron hierover toevoegen.
De literatuurverwijzing is toegevoegd. De incubatietijd kan tot 6 weken bedragen, zie hiervoor ook de paragraaf ‘Incubatietijd’.
Diagnostiek: co-infectie met andere soa komt vaak voor. Graag literatuurbron toevoegen.
Literatuurbronnen zijn toegevoegd.
Sleutelpopulatie: hier worden genoemd ‘reizigers die slapen in bedden….hostels’. Graag dit veralgemeniseren naar ook studenten bijvoorbeeld. Tenzij er iets bekend is over verspreiding wereldwijd en er bepaalde risicolanden zijn.
Om zo min mogelijk stigmatiserend te zijn, is de tekst nu veralgemeniseerd, zie de paragraaf ‘Verhoogde kans op infectie’.
Epidemiologie: Voorkomen in Nederland updaten met recentere cijfers/SOAP-data.
De cijfers zijn geüpdatet.
Maatregelen: verspreiding via wc-brillen staat hier genoemd, dit staat niet bij Transmissieroute. Graag ook hier vermelden.
Verspreiding via wc-brillen staat nu genoemd bij Transmissieroute.
Behandeling: insmeren van pubishaar en haar bovenaan de binnenkant benen wordt genoemd. Wordt hiermee de binnenkant bovenbenen bedoeld? En wanneer iemand erg behaard is, is de binnenkant van de bovenbenen dan voldoende?
Hierover is een uitgebreidere tekst overgenomen vanuit het farmacotherapeutisch kompas, zie de paragraaf ‘Behandeling’.
Behandeling: bij gelijktijdige infestatie met schaamluis en hoofdluis dient behandeld te worden met malathion in plaats van permetrine. Er wordt wel naar literatuur verwezen, zou hier kunnen worden toegevoegd dat dit zo is omdat malathion expliciet voor beide aandoeningen geregistreerd is?
Malathion is niet meer verkrijgbaar in Nederland, daarom is deze zin verwijderd.
Versiebeheer
- 22 augustus 2024: publicatie eerste versie als bijlage bij de herziene LCI-richtlijn Pediculosis pubis.