Malaria

Vastgesteld LOVI: september 2016.

Wat is malaria?

Malaria is een infectieziekte. Mensen krijgen het door een parasiet. De parasiet komt in het bloed van een mens door een steek van een mug die besmet is met deze parasiet.

Er zijn verschillende soorten malaria. Van de ene soort worden mensen zieker dan van de andere.

Malaria komt voor in warme landen op plaatsen waar het vochtig is. In Nederland kunt u niet besmet worden met malaria. Mensen die terugkomen uit een warm land kunnen wel de parasiet meenemen in hun bloed en dan in Nederland ziek worden.

Wat zijn de klachten bij malaria?

De klachten kunnen zijn:

 • koorts,
 • koude rillingen,
 • spierpijn,
 • hoofdpijn.
   

Krijgt u deze klachten binnen 4 maanden na een bezoek aan een gebied met malaria? Vertel de huisarts dan altijd dat u in een gebied met malaria bent geweest.

De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 12 tot 14 dagen. Dit kan per soort malaria verschillend. Soms duurt het wel meerdere weken voordat iemand ziek wordt. Mensen die niet de juiste malariatabletten gebruiken of deze onregelmatig slikken kunnen soms na maanden nog ziek worden.

Hoe kunt u malaria krijgen?

Een bepaald soort mug kan malariaparasieten bij zich hebben. Als de mug een mens steekt, dan komen de parasieten in het bloed. Via het bloed komt de parasiet in de lever en rode bloedcellen terecht. Deze mug steekt vooral na zonsondergang en tot zonsopgang.

Soms zijn de parasieten direct actief. Dan krijgen mensen snel klachten. De parasieten zijn soms ook slapend aanwezig in de lever. Ze worden dan pas na maanden of zelfs na jaren actief. Mensen kunnen dus ook pas veel later klachten krijgen.

Iemand die malaria heeft, kan geen andere mensen besmetten.

Wie kan malaria krijgen?

Iedereen die een land bezoekt waar malaria voorkomt, kan deze ziekte krijgen. Deze landen zijn vooral in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Sommige mensen kunnen erger ziek worden van malaria:

 • zwangere vrouwen,
 • jonge kinderen,
 • mensen die geen milt meer hebben.
   

Iemand die malaria heeft gehad, kan de ziekte opnieuw krijgen.

Wat kunt u doen om malaria te voorkomen?

Er is geen inenting om de ziekte te voorkomen. Gaat u naar een gebied met malaria? Dan kunt u wel malariatabletten slikken om de ziekte te voorkomen.

Malaria is nooit helemaal te voorkomen. De beste manier om u te beschermen, is voorkomen dat u wordt gestoken door de mug. Zie voor adviezen de informatie van GGDreisvaccinaties.nl over bescherming tegen muggen. Download de app ‘GGD reist mee’ met handige informatie voor als u op reis gaat.

Is malaria te behandelen?

Malaria is goed te behandelen. Wordt u op tijd met het goede medicijn behandeld? Dan kunt u weer helemaal beter worden.

Heeft u klachten die op griep lijken na een bezoek aan een land waar malaria voorkomt? Bel dan altijd uw huisarts. Doe dit ook als u tabletten hebt geslikt om malaria te voorkomen.

Kan iemand met malaria naar een kindercentrum, school of werk?

Voelt een kind zich goed? Dan kan het gewoon naar een kindercentrum of school. Malaria is niet besmettelijk van mens op mens.

Een volwassene met malaria die zich goed voelt, kan gewoon werken.

Heeft u nog vragen?

Vraag het de GGD-afdeling Infectieziekten of de huisarts.

Publieksinformatie

Professionals

Malaria Richtlijn