Tijgermug

Wat is de tijgermug?

De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en heeft zich via internationale transporten de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld, waaronder Europa. De tijgermug steekt vooral overdag. Zulke steken worden als pijnlijk ervaren. De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten (zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya) kunnen overdragen, is op dit moment te verwaarlozen.

Het is momenteel nog niet duidelijk welke rol de tijgermug speelt bij de verspreiding van zikakoorts. Deze rol is waarschijnlijk klein. Zikakoorts wordt in tropische gebieden voornamelijk door de gelekoortsmug (Aedus Aegypti) overgebracht.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt in de gaten of de  tijgermug in Nederland voorkomt. Op dit moment komen de muggen, eieren of larven soms mee bij de import van Lucky Bamboo of tweedehands banden. Als de tijgermug gevonden wordt, worden de muggen op die locatie bestreden en uitgeroeid. Deze maatregelen worden uit voorzorg genomen om te voorkomen dat de tijgermug zich in Nederland gaat vestigen.

Waar vind ik meer informatie over de tijgermug?

Publieksinformatie over de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) is te vinden op de pagina veelgestelde vragen Aziatische tijgermug op www.rivm.nl. 

Publieksinformatie