Bedwantsen

Versie november 2016.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn insecten met 6 pootjes en een plat ovaal lijf. Jonge bedwantsen (nimfen) komen uit eitjes. Ze houden niet van licht. Hun kleur kan verschillen van wit tot roodbruin.

De bedwants leeft van bloed van mensen en huisdieren. Hij dankt zijn naam aan zijn favoriete plek in huis: in en rond het bed. Bedwantsen zijn ’s avonds en ’s nachts actief. Vooral uitgeademde lucht en warmte trekken bedwantsen aan.

Een plaag van bedwantsen is te herkennen aan een donkere of zwarte verkleuring van de zoom van de matras. Dit komt door de uitwerpselen en de velletjes die bedwantsen afwerpen als ze groeien. Bedwantsen geven een aparte geur af: ze ruiken naar zoete amandel of koriander. Volgens sommige mensen ruiken ze naar vuile was.

Bedwantsen brengen geen ziektes over.

Een bedwants is ongeveer 6 mm (4,5-9 mm) groot. Zie ook http://www.ggd.amsterdam.nl/dierplagen/overzicht-dieren/bedwantsen

Wat zijn de klachten bij bedwantsen?

Kleine bijtwondjes (kleine rode vlekjes, kleine bultjes). De bultjes genezen na enkele weken vanzelf en laten geen littekens achter.

Hoe kunt u beten van bedwantsen krijgen?

Beten van bedwantsen kunt u krijgen als u ergens geslapen hebt waar bedwantsen zijn. Omdat ze klein en plat zijn, kunnen ze zich goed verstoppen. Vooral in de naden en kieren van bedden, maar ook in andere kieren, in kasten, achter schilderijen, achter behang, en onder en in matrassen.

Bedwantsen houden van warmte. Ze kruipen in bagage, kleren en spullen (zoals een laptop) en reizen zo mee.

Wie kan beten van bedwantsen krijgen?

Iedereen kan gebeten worden door bedwantsen. Mensen die veel reizen hebben meer kans op beten van bedwantsen.

Wat kunt u doen om beten van bedwantsen te voorkomen?

 • Controleer op reis altijd de bedden. Controleer op kleine donkerbruine of rode vlekjes in de matras of op het beddengoed.
   
 • Zet koffers en tassen niet op of onder het bed, maar bij voorkeur in de badkamer op de tegels.
   
 • Bij de aanschaf van tweedehands spullen/kleding is het goed om op bedwantsen te controleren. Doe dit ook bij het kopen van tweedehands houten meubels; bedwantsen zitten graag in kleine barstjes in het hout.
   

Hoe komt u van bedwantsen af?

 • Schakel een professioneel dierplaagbestrijdingsbedrijf in. Dit is de beste methode, maar vaak ook de meest dure.
   
 • Ga niet zelf met bestrijdingsmiddelen aan de slag. De bedwants kan ongevoelig zijn of worden voor deze middelen. Overweeg bij een plaag om matrassen, bedden, kleding etc. te vernietigen.
   
 • Denkt u dat u bedwantsen hebt meegenomen van uw vakantie? Was dan de spullen uit uw koffers direct in de wasmachine op 60 graden of hoger.
   
 • Droog daarna de was in een droger of strijk de was zo heet mogelijk.
   
 • Stop de koffers met de spullen die niet zo heet gewassen mogen worden in een vriezer. De temperatuur in de vriezer moet -14 graden of kouder zijn. Invriezen doodt de bedwantsen en de eitjes. De koffer moet een week in de vriezer blijven om er zeker van te zijn dat de bedwantsen en eitjes echt dood zijn. 
   

Kan iemand met bedwantsen naar een kindercentrum, school of werk?

Anders dan bij hoofd- en kleerluizen blijven bedwantsen niet op het lichaam. Alleen tijdens het voeden (vaak minder dan 10 minuten) zoeken ze mensen op. Daarna verstoppen ze zich weer in de kamer. Bedwantsen reizen dus niet met/op mensen mee. U kunt dus gewoon naar kindercentrum school of werk.

Heeft u nog vragen?

De GGD kan u helpen met vragen over waar u terecht kunt voor de bestrijding van bedwantsen.