Reisadvies zikavirus aangepast

Op dit moment is het risico op een besmetting met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika laag. Zwangere vrouwen en vrouwen met zwangerschapswens raden we daarom niet langer af om naar deze gebieden af te reizen. Ook de adviezen na terugkomst zijn ingetrokken. Het na terugkomst standaard testen op muggenoverdraagbare ziekten, zoals zikavirus, is niet zinvol. Alleen op een medische indicatie van verloskundige, gyneacoloog of behandelend arts is testen mogelijk. Voorbeelden van indicaties zijn: klachten die passen bij een zikavirusinfectie en mogelijke intra-uteriene foetale afwijkingen in combinatie met reizen naar een zikavirus-endemisch gebied. Ook wanneer een zwangere vrouw gereisd heeft naar een gebied met een lokale uitbraak van zikavirus kan testen zinvol zijn.

Reizen naar zikavirus-endemische gebieden blijft risicovol voor zwangere vrouwen en vrouwen met een zwangerschapswens. Daarom is het belangrijk zich goed laten informeren vóór de reis. In gesprek met een deskundige van een reizigerskliniek kan een juiste afweging gemaakt worden om wel of niet op reis te gaan.

De RIVM-webpagina zikavirus is hierop aangepast. Een herziene richtlijn zikavirusinfectie komt zo spoedig mogelijk op de website.