Informatiebrief kinderopvang nauw contact

Informatiebrief bij de LCI-richtlijn COVID-19 | Versie 9 februari 2021 (versiebeheer zie Overzicht informatiebrieven)

Informatie voor ouders/verzorgers van kinderen die nauw contact hadden met iemand die positief getest is op COVID-19.

 

Beste ouder/verzorger,

Uw kind heeft nauw contact heeft gehad met een kind of een medewerker op de kinderopvang die positief getest is op COVID-19. Lees deze brief goed door, hierin staat belangrijke informatie.

Wat betekent dit voor uw kind?

Het belangrijkste is dat uw kind in thuisquarantaine gaat, omdat uw kind besmet kan zijn door de persoon met COVID-19. Uw kind moet 10 dagen na dit laatste risicocontact met de persoon met COVID-19 in thuisquarantaine. Door thuis te blijven is de kans klein dat uw kind andere mensen besmet als blijkt dat uw kind besmet is.

Testen bij klachten:

Neem direct contact op met de GGD voor het inplannen van een test als uw kind één van de onderstaande klachten krijgt, ook als uw kind eerder een negatieve testuitslag had. Een afspraak maken kan via 0800-1202 of op de testdag zelf via Coronatest.nl. Geef aan dat het om een test bij een kind gaat.

 • verkoudheidsklachten; neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
 • (licht) hoesten
 • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)
 • kortademigheid/benauwdheid
 • verhoging of koorts.

Zonder klachten testen op dag 5:

Het advies is om uw kind op of na dag 5 na het laatste contact met de persoon met COVID-19 te laten testen, om te kijken of uw kind uit quarantaine kan. Ook als uw kind geen klachten heeft. Maak hiervoor een testafspraak via 0800-1202 of op de testdag zelf via Coronatest.nl. Geef aan dat het om een test bij een kind gaat.

Als de testuitslag positief is (een besmetting wordt aangetoond), gaat uw kind in thuisisolatie. Alle huisgenoten blijven dan ook thuis. De GGD zal contact met u opnemen. Als de testuitslag negatief is (er wordt géén coronavirus aangetoond), dan kan de thuisquarantaine worden gestopt. De kans dat uw kind dan nog ziek wordt is heel erg klein. Uw kind mag weer naar de kinderopvang.

Vermijd dan nog wel het contact met kwetsbare personen tot en met 10 dagen na het contact met de persoon met COVID-19. Ga dus niet met uw kind naar opa en oma. Blijf ook goed op klachten letten bij uw kind, als hij/zij weer naar buiten mag. Als uw kind klachten krijgt, of de klachten van uw kind veranderen, laat uw kind dan direct (opnieuw) testen. Houd uw kind thuis totdat de testuitslag bekend is.

Direct testen (vóór dag 5):

Als u snel wilt weten of uw kind besmet is, bijvoorbeeld omdat uw kind contact heeft gehad met iemand met een kwetsbare gezondheid, dan kunt u uw kind óók direct laten testen. Dit is dan een extra test, vóór dag 5 na het contact met de besmettelijke persoon.

Let op: als de test negatief is (er wordt geen coronavirus gevonden), dan moet uw kind nog wel in quarantaine blijven. Dan is er nóg een test nodig op of na dag 5 na het laatste contact met de besmettelijke persoon om de quarantaine te kunnen stoppen (zie informatie bij testen op dag 5).

Het afnemen van een coronatest kan vervelend zijn voor (jonge) kinderen, en tweemaal testen is niet per se nodig. Wilt u wel graag snel weten of uw kind besmet is? Dan kunt u hiervoor beide testen in één keer een afspraak maken via: 0800-2035.

Twijfel of andere klachten

Bij twijfel of bij andere klachten bij uw kind neemt u telefonisch contact op met de lokale GGD. De GGD bespreekt met u of het verstandig is uw kind te laten testen.

Als uw kind naast verkoudheidsklachten ook koorts heeft en/of benauwd is, dan moeten alle huisgenoten thuisblijven.

Wordt uw kind ernstig ziek of heeft uw kind medische hulp nodig? Bel eerst naar de huisarts of het ziekenhuis, vóór u hier naartoe gaat. Geef aan dat uw kind een nauw contact is van iemand met COVID-19.

Leefregels

Omdat uw kind in contact is geweest met een persoon die positief is getest, moet u op een aantal punten extra letten. De leefregels gelden tot 10 dagen na het laatste fysieke contact met de persoon die positief is getest of korter zoals hierboven beschreven. Krijgt uw kind geen klachten binnen 10 dagen na het laatste contact met de persoon die positief is getest? Dan gelden daarna de algemene adviezen die op dat moment gelden in Nederland rondom COVID-19.

Praat met uw kind over COVID-19 en leg uit waarom het kind moet thuisblijven. Houd u hierbij aan de feiten en leg uit dat de ziekte in de meeste gevallen vanzelf weer over gaat.

Hygiëne

 • Uw kind wast regelmatig zijn/haar handen met water en zeep. Uw kind doet dit altijd:
  • na hoesten en niezen;
  • nadat uw kind op het toilet is geweest;
  • voor het (bereiden van) eten.
 • Uw kind gebruikt voor het hoesten een papieren zakdoek. Heeft uw kind geen papieren zakdoek bij de hand? Leer het dan te hoesten in de plooi van zijn/haar elleboog.
 • Uw kind gebruikt een zakdoek maar 1 keer, gooit de zakdoek na gebruik weg, en wast daarna zijn/haar handen.

Thuisblijven en afstand houden

 

Twijfelt u over het risico voor uzelf of andere huisgenoten? Bijvoorbeeld omdat u of een andere huisgenoot tot een risicogroep voor COVID-19 behoort? Overleg dan met uw behandelaar en de GGD voor advies op maat over uw situatie.

Meer informatie of vragen?

We begrijpen dat de situatie veel bezorgdheid en vragen kan oproepen. Als u vragen heeft over COVID-19 op de opvang van uw kind, dan kunt u contact opnemen met de GGD bij u in de regio.

Algemene informatie over het coronavirus kunt u vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19. Hier vindt u ook meer informatie over quarantaine bij gezinnen met kinderen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/thuisquarantaine/quarantaine-gezinnen-met-kinderen. Ook kunt u telefonisch terecht bij het publieksinformatienummer: 0800-1351.