Informatiebrief voortgezet onderwijs overig contact

Informatiebrief bij de LCI-richtlijn COVID-19 | Versie 20 april 2021 (versiebeheer zie Overzicht informatiebrieven)

 

Informatie voor leerling (en ouders/verzorgers) die overig contact heeft gehad met iemand die positief getest is 

 

Beste leerling (en ouder(s)/verzorger(s)),

Je bent op school bij iemand in de buurt geweest die het coronavirus heeft. Daarom krijg je deze brief. Let op: dit is belangrijke informatie.

Wat betekent dit voor jou?

Je kunt besmet zijn met het coronavirus. Omdat die kans heel klein is, mag je wel naar school zolang je geen klachten hebt. 

Je moet je gezondheid 10 dagen goed in de gaten houden.
Daarnaast adviseren we je je te
laten testen.

Testen als je klachten krijgt:

Als je klachten krijgt, mag je niet naar buiten. Je blijft thuis en hebt geen contact met mensen buiten het huishouden, totdat de testuitslag bekend is. Je kunt klachten krijgen zoals:

 • verkoudheidsklachten: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
 • hoesten
 • plotseling slecht kunnen ruiken en proeven
 • kortademigheid/benauwdheid
 • verhoging of koorts. Als je denkt dat je koorts hebt, meet je de temperatuur (rectaal of via het oor). Koorts is een temperatuur van 38,0 graden of hoger.

 

Je maakt een afspraak voor een gratis coronatest via het landelijke nummer: 0800-1202. Op de website van het RIVM vind je een korte video over testen bij kinderen. Heb je naast verkoudheidsklachten ook koorts en/of last van benauwdheid? Dan blijven alle huisgenoten thuis.

Testen zonder klachten op dag 5:

Ook als je geen klachten hebt, is het goed om je te laten testen. Zo kunnen we het coronavirus snel opsporen, al voordat je klachten krijgt. Het advies is om te laten testen vanaf 5 dagen na het laatste contact met de persoon die positief is getest. Je kunt hiervoor een afspraak maken via 0800 – 2035.

Direct testen:

Je kunt je direct laten testen als je hebt gehoord dat je contact hebt gehad met iemand met het coronavirus. Bijvoorbeeld omdat je ongerust bent. Soms kun je op school een zelftest doen zodra bekend is dat iemand op school het coronavirus heeft. De school geeft je hier meer informatie over. Je kunt zelf beslissen of je een zelftest wilt doen.

Kun of wil je geen zelftest op school doen? Dan kun je een afspraak voor een test maken via 0800-2035. Je mag gewoon naar school terwijl je op de testuitslag wacht, zolang je geen klachten hebt.

Als de testuitslag positief is (een besmetting wordt aangetoond), ga je thuis in isolatie. Je huisgenoten blijven dan ook thuis.

We vragen je om je strikt aan de geldende algemene maatregelen te houden. Hieronder staan de belangrijkste.

Leefregels 

Activiteiten en afstand houden

 • Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk drukte vermijdt.
 • Je hoeft geen afstand te houden tot de mensen die bij je in huis wonen.
 • Als je geen klachten hebt, mag je naar school en deelnemen aan groepsactiviteiten, zoals sporten. 

Hygiëne

 • Je wast regelmatig je handen met water en zeep. Je doet dit altijd:
  • na hoesten en niezen;
  • nadat je op het toilet bent geweest;
  • voor het (bereiden van) eten.
 • Je gebruikt voor het hoesten een papieren zakdoek. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van je elleboog.
 • Je gebruikt een zakdoek maar 1 keer, gooit de zakdoek na gebruik weg, en wast daarna je handen.

 

Extra informatie voor je ouders/verzorgers

We begrijpen dat de situatie veel bezorgdheid en vragen kan oproepen. Als u vragen heeft over het coronavirus op de school van uw kind, dan kunt u contact opnemen met de GGD bij u in de regio

 

Twijfelt u over het risico voor uzelf of andere huisgenoten? Bijvoorbeeld omdat u of een andere huisgenoot tot een risicogroep voor COVID-19 behoort? Overleg dan met uw behandelaar en de GGD voor advies op maat over uw situatie. 

 

Wordt uw kind ernstig ziek en is er medische hulp nodig? Bel eerst met de huisarts vóór u daar naar toe gaat. Vertel dat uw kind dichtbij iemand met het coronavirus is geweest.

Algemene informatie over het coronavirus kunt u vinden op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19. Hier vindt u ook meer informatie over quarantaine bij gezinnen met kinderen. Ook kunt u telefonisch terecht bij het publieksinformatienummer: 0800-1351

Op Kinderen, school en COVID-19 op RIVM.nl vindt u meer informatie over kinderen en corona.

naar video quarantaine