Informatiebrief voortgezet onderwijs nauw contact

Informatiebrief bij de LCI-richtlijn COVID-19 | Versie 25 februari 2021 (versiebeheer zie Overzicht informatiebrieven)

Informatie voor leerling (en ouders/verzorgers) die nauw contact is van iemand die positief getest is op COVID-19

 

Beste leerling en ouder/verzorger,

Je hebt nauw contact  gehad met een kind of een medewerker op school die positief getest is op COVID-19. Lees deze brief goed door, hierin staat belangrijke informatie.

Wat betekent dit voor jou?

Het belangrijkste is dat je in thuisquarantaine gaat, omdat je besmet kan zijn door de persoon met COVID-19. Je gaat tot en met 10 dagen na het laatste contact met de persoon met COVID-19 in thuisquarantaine. Door thuis te blijven is de kans klein dat je andere mensen besmet als blijkt dat je besmet bent met COVID-19.

Krijg je klachten?

Neem direct contact op met de GGD voor het inplannen van een test als je één van de onderstaande klachten krijgt, ook als je eerder een negatieve testuitslag had. Een afspraak maken kan via 0800-1202 of op de testdag zelf via Coronatest.nl. 

 • verkoudheidsklachten; neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn;
 • (licht) hoesten;
 • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping);
 • kortademigheid/benauwdheid;
 • verhoging of koorts.

Direct testen (vóór dag 5)

Het advies is om je zo snel mogelijk te laten testen, ook als je nog geen klachten hebt. Door zo snel mogelijk te testen, kunnen we COVID-19 snel opsporen. Maak hiervoor een testafspraak via 0800-2035.

Als de testuitslag positief is (een besmetting wordt aangetoond), ga je in thuisisolatie. Ook alle huisgenoten moeten dan thuisblijven. De GGD zal contact met je opnemen. Als de testuitslag negatief is (géén coronavirus aangetoond) dan moet je nog wel in thuisquarantaine blijven. Dat komt omdat je nog ziek kunt worden.

Testen op dag 5 en verkorten van de quarantaine

Het advies is om je op of na dag 5 na het laatste contact met de besmettelijke persoon te laten testen. Maak voor deze test een testafspraak via 0800-2035 of op de testdag zelf via Coronatest.nl.

Als deze test negatief is (er wordt geen coronavirus gevonden), dan mag je uit quarantaine. De kans dat je dan nog ziek wordt is heel erg klein. Je mag weer naar school. Vermijd dan nog wel het contact met kwetsbare personen tot en met 10 dagen na het laatste contact met de persoon die positief is getest op COVID-19. Ga dus niet naar opa en oma. Blijf ook goed op klachten letten als je weer naar buiten mag. Als je klachten krijgt (ook na de 5e dag) of je klachten veranderen, laat je dan (opnieuw) testen. Blijf thuis totdat de testuitslag bekend is.

Als de testuitslag positief is (een besmetting wordt aangetoond), ga je in thuisisolatie. Alle huisgenoten blijven dan ook thuis. De GGD neemt contact met je op.

Twijfel of andere klachten

Neem bij twijfel of bij andere klachten telefonisch contact op met de lokale GGD. De GGD bespreekt of het verstandig is om je te laten testen. Als je naast verkoudheidsklachten ook koorts hebt en/of benauwd bent, dan moeten alle huisgenoten thuisblijven.
Word je erg ziek? Bel dan met de huisarts voor overleg. Geef aan dat je een nauw contact bent van iemand met COVID-19.

Leefregels

Omdat je in contact bent geweest met een persoon die positief is getest, moet je op een aantal punten extra letten. De leefregels gelden tot 10 dagen na het laatste fysieke contact met de persoon die positief is getest of korter zoals hierboven beschreven. Krijg je geen klachten binnen 10 dagen na het laatste contact met de persoon die positief is getest? Dan gelden daarna de algemene adviezen rondom COVID-19.

Hygiëne

 • Was regelmatig je handen met water en zeep. Doe dit altijd:
  • na hoesten en niezen;
  • nadat je op het toilet bent geweest;
  • voordat je eten klaarmaakt of gaat eten.
 • Gebruik voor het hoesten een papieren zakdoek, of hoest in de plooi van je elleboog.
 • Gebruik een zakdoek maar 1 keer, gooi de zakdoek na gebruik weg, en was daarna je handen.

Activiteiten en afstand houden

 • Tijdens de quarantaine blijf je thuis. Je mag niet naar school of deelnemen aan groepsactiviteiten, zoals sporten. Je mag wel in de tuin of op het balkon komen.
 • Als je geen koorts en/of benauwdheid hebt, hoeven je ouders/verzorgers en andere huisgenoten niet thuis te blijven.
 • Je hebt geen contact met mensen van buiten het huishouden. Probeer 1,5 meter afstand te houden van huisgenoten.
 • Ontvang geen bezoek thuis.

Extra informatie voor je ouders/verzorgers

Twijfelt u over het risico voor uzelf of andere huisgenoten? Bijvoorbeeld omdat u of een andere huisgenoot tot een risicogroep voor COVID-19 behoort? Overleg dan met uw behandelaar en de GGD voor advies op maat over uw situatie. 

Meer informatie of vragen?

We begrijpen dat de situatie veel bezorgdheid en vragen kan oproepen. Als u vragen heeft over COVID-19 op de school van uw kind, dan kunt u contact opnemen met de GGD bij u in de regio. Algemene informatie over het coronavirus kunt u vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19. Hier vindt u ook meer informatie over quarantaine bij gezinnen met kinderen: rijksoverheid: quarantaine-gezinnen-met-kinderen. Ook kunt u telefonisch terecht bij het publieksinformatienummer: 0800-1351.