Multidisciplinaire Richtlijn Seksueel overdraagbare aandoeningen (versie 2018)

De herziene Multidisciplinaire Richtlijn Seksueel overdraagbare aandoeningen is sinds 2018 beschikbaar. De richtlijn geeft een overzicht van de meest voorkomende soa’s in Nederland en de juiste diagnostiek en behandeling. De richtlijn is geschikt voor alle gezondheidswerkers in de soa- en hiv-zorg (zowel eerstelijns als tweedelijns) en is beschikbaar via deze pagina van soaaids.nl. Hier vindt u tevens de samenvattingskaart en de mogelijkheid om de richtlijn als app te downloaden.

In aanvulling op de vorige versie uit 2012 zijn de volgende onderwerpen toegevoegd: scabiës, Mycoplasma genitalium-infectie, het soa-consult, en soa in relatie tot hiv, hepatitis C, AIN, PreP en PEP

De richtlijn bestaat uit 3 onderdelen:

  • Soa-gerelateerde syndromen; urethritis, fluor vaginalis en vaginitis, epididymitis, pelvic inflammatory disease, balanopostitis, proctitis en genitale ulcera, inguïnale lymfadenitis.
  • Specifieke soa’s; chlamydia-infectie inclusief LGV, gonorroe, syfilis, herpes genitalis, anogenitale wratten, scabiës. (Behandeling en diagnostiek van hepatitis B en C en hiv-behandeling zijn buiten beschouwing gelaten, omdat hiervoor al uitgebreide richtlijnen voor de 2e lijn zijn beschreven door de desbetreffende wetenschappelijke verenigingen.)
  • Procedures; het soa-consult; soa in relatie tot hiv, hepatitis C, anale intra-epitheliale neoplasie (AIN), pre-expositie profylaxe (PreP), post-expositie profylaxe (PEP) (bij MSM en hoogrisicogroepen), soascreening bij (een vermoeden van) seksueel misbruik bij kinderen, partnerwaarschuwing.

Op basis van de actuele informatie in de Multidisciplinaire Richtlijn Seksueel overdraagbare aandoeningen zullen de LCI-soa-richtlijnen in de loop van 2018 worden aangepast waar nodig.